Leefstijlverandering = Gedragsverandering
Je Leefstijl ten positieve veranderen is een uitdaging.
Ieder die het heeft geprobeerd, weet dat.
Het is een leerproces dat - net als vroeger - met vallen en opstaan gepaard zal gaan.
Alleen... tóen was dat heel normaal voor je.
Een voorbeeld:
Jíj (!) wil leren ‘fietsen’…
Kun je je nog herinneren hoe dat ging?
Eerst werd je vastgehouden, zodat je niet kon omvallen en je het gevoel kreeg hoe je jezelf vooruit kon bewegen. Dan reed je een poosje met zijwieltjes zodat je de ervaring kreeg met steun het te kunnen.
Op een goede dag gingen de zijwieltjes eraf. Je viel… en stond weer op om door te gaan.
Totdat je uiteindelijk het fietsen totaal beheerste.
De laatste stap was het op de fiets deel kunnen nemen aan het verkeer.
Zo gaat het ook met het op een positieve manier veranderen van Leefstijl. De meeste mensen weten wel dat je beter een appel kunt nemen dan een koek en ook dat het voor je gezondheid beter is om voldoende te bewegen en dat je er zowel fysiek als geestelijk niet op vooruit gaat als je veel stress ervaart.
Veel mensen hebben echter ook de ervaring de nieuw ingezette gewoontes niet te kunnen volhouden.
Waar zit hem dat in?
Veranderingen aanbrengen in je Leefstijl = veranderingen aanbrengen in je gedrag(-spatronen).
Waarom blijkt dat moeilijker dan vaak vooraf gedacht?
Dat heeft met name te maken met het feit dat we heel veel van ons gedrag op de automatische piloot doen. Zo'n 95%. We zijn ons dus vaak niet bewust van ons gedrag. Die automatische patronen werken voor een groot deel in ons voordeel. Maar we hebben vaak ook patronen met gedrag waar we niet tevreden over zijn of spijt door voelen, niet trots op zijn, en die we vaak graag anders zouden zien. Automatisch gedrag bestaat uit ingesleten patronen. Je doet ze, zonder erbij na te denken.
Daarnaast is het onze menselijk opmaak die ons de voorkeur geeft voor bijvoorbeeld vet en suikerrijk voedsel, ons lichaam aanzet tot zuinig omgaan met energie (we zijn als mens lui aangelegd), en een brein dat vooral dat wat negatief door ons wordt geinterpreteerd onder onze aandacht brengt, en bij voorkeur geen ongemak wil ervaren... .
Om succesvol te zijn in het veranderen van je (leefstijl-)gedrag is het nodig om naast het al ingesleten patroon een (gezonder) alternatief te zetten . Als dit alternatieve pad voldoende ingesleten is, is het een nieuwe gewoonte, en zal je het ook zonder erbij na te denken doen. Af en toe de 'oude weg' nemen is overigens menselijk en geen probleem, zo lang je de draad maar weer oppakt.
Waar heb je zelf invloed op bij de gewenste verandering?
Je gedrag geeft altijd een bepaald resultaat, een bepaald effect.
Het is een Oorzaak (gedrag) en Gevolg (effect).
Een Actie (gedrag) en een Reactie (effect).
Als je wilt dát er iets verandert begin je daarom met kijken naar je gedrag.
Hoe kom je erachter wat je doet (gedrag) als zoveel op de automatische piloot gaat? Door het trainen van je Opmerkzaamheid, je bewustzijn.
Het is dus belangrijk dat je je Brein traint. Je jezelf traint in beter vóelen, beter zíen.
Door te kijken naar werkzaamheid van je gedrag kan je tot de conclusie komen dat je het eigenlijk anders zou willen. Je ervaart dan een (groot) gat tussen wat je doet en wat je zou wíllen doen.
En telkens als je dat constateert schrik je als het ware steeds een beetje van jezelf, van je eigen gedrag. Met als resultaat dat het vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen daalt .
Weten wát je belangrijk vindt in het leven geeft je richting voor het maken van je keuzes en motivatie om koers te houden. Door het telkens weer zetten van kleine (ALTIJD!) haalbare stapjes groeit je zelfvertrouwen en ben je steeds beter in staat om meer te leven naar wíe jij eigenlijk feitelijk wíl zijn.
Dit geeft rust.
Rust geeft ruimte.
Je kunt helderder denken.
Je kunt je meer bewust zijn van het leven,
jóuw leven!
Ervaar het als voller, completer....