Skip to main content

Over ons

Paard als NABOR is een mooie accommodatie gelegen in de Groenstrook aan de rand van het oude vestingstadje Klundert (gemeente Moerdijk).
In januari 2002 is de accommodatie aangekocht en volledig verbouwd en aangepast zodat ook mindervalide mensen toegang hebben tot het gebouw. Tien jaar lang heeft de manege bestaan onder de naam Ruitersportcentrum "De Niervaert". Door de langzame verandering van visie en benadering van het paard ontstond op een gegeven moment de behoefte om de naam te veranderen. Sinds medio 2015 heet de ruiterschool Paard als NABOR

De instructie (en dus ook de manegelessen) is vooral gericht op een zachte en harmonieuze benadering van het paard. Het uiteindelijke doel is hierbij, dat de ruiter zonder controleverlies, steeds minder hulpen en hulpmiddelen nodig heeft in de communicatie met zijn paard om dezelfde boodschap over te brengen.

Hierom worden de paarden tijdens de manegelessen gereden met een bitloos hoofdstel, omdat dit de ruiter stimuleert om de juiste lichaamssignalen/ hulpen aan te leren, ten behoeve van een zachte én duidelijke communicatie met het paard.

Paard als NABOR  richt zich ook op de mensen met een beperking die de ruitersport willen beoefenen. Daarin is een breed scala aan mogelijkheden. Van groepslessen met één op één begeleiding, tot individuele rijlessen of werken vanaf de grond met je paard. Hiervoor is ook een uitgebreid assortiment aan harnachement aanwezig.
 
De leiding van Paard als NABOR is in handen van CharLotte Rijnders, gediplomeerd instructrice (ORUN niveau 3 en FPG). CharLotte heeft voorheen ZZ-licht gereden (dressuur). Tegenwoordig is zij een fanatieke bitloos amazone. Daarmee is het actief deelnemen aan KNHS-wedstrijden op een laag pitje komen te staan, omdat bitloos rijden in de hogere dressuur niet wordt toegestaan.
In plaats daarvan is het op een natuurlijke wijze berijden van het paard, door middel van lichaamssignalen, waarbij de echte eenheid van paard en ruiter en wederzijds vertrouwen een must zijn, meer op de voorgrond komen te staan.