Skip to main content

Paard als NABOR...

 ...is een RUITERSCHOOL

Het paard is een wezen dat sinds oudsher door mensen op twee manieren benaderd wordt:

Een van die  manieren is die waarbij de mens wil leren van het paard: het paard als middel tot persoonlijke ontwikkeling, het paard als middel tot de (terug)-groei naar je oorspronkelijke natuur:  je authenticiteit.

Dit is de manier is waar ik voor warm loop.

 

Het paard is in mijn optiek een uniek wezen. Wat karakter betreft de combinatie van kat en hond.

Dat het paard je spiegelt is tegenwoordig wel algemeen bekend. En dat is exact waar je als mens je voordeel mee kan doen. Het paard refecteert je als geen ander! Het paard kan slechts zijn natuur volgen. Op jouw actie volgt automatisch een reactie. Daar zit nooit een voorop bedacht plan achter. Het geeft je de kans om jezelf te leren kennen, en steeds dichter naar jouw ware natuur (je authenticiteit)  toe te groeien.

Wij kijken dus vanuit een iets andere hoek tegen de ruitersport aan dan men doorgaans bij een manege gewend is. Bij ons staat de ontwikkeling van de ruiter als persoon voorop. Dit betekent ondermeer dat je tijdens het leren rijden als ruiter inzicht krijgt in wat jíj  voor inbreng hebt in je relatie met je paard. Want dat is iets waarop jij invloed kunt uitoefenen! Gaande weg het proces van het leren paardrijden zal je steeds meer dingen tegenkomen waarin je zelf groeikansen hebt. Je leert gaandeweg met steeds minder, steeds meer te bereiken in je communicatie met het paard.

Dit is ook de reden waarom je bij ons bitloos leert rijden en (zeker in het begin) leert rijden zonder zadel (wel met dek en handvatten voor de veiligheid). Het bitloos rijden geeft het paard de kans zijn natuurlijke reactie te volgen op de signalen die je geeft. Het zonder zadel leren rijden stimuleert je balans , zowel fysiek als mentaal. Vandaaruit kan je goed leren aansluiten. Eenmaal goed aangesloten kunnen zitten (stilzitten t.o.v. het paard) komen je signalen veel duidelijker over. 

 Duxie lange manen.1 2