Bitloos paardrijden
Heb jij de wens je paard bitloos te kunnen berijden en wil je dit graag op een veilige manier leren? Meld je dan aan voor deze workshop!
De workshop staat open voor zowel mensen die een eigen paard bezitten als mensen die dat niet hebben. Voor deze laatste groep kunnen we onze eigen schoolpaarden inzetten.
De wens om bitloos het paard te kunnen berijden is bij veel mensen aanwezig. Echter , deze wens wordt veelal overschaduwd door het idee "ik kan dat (waarschijnlijk) niet" of "mijn paard kan dat (waarschijnlijk) niet". Mensen zijn over het algemeen bang de controle te verliezen over hun paard en daarmee in onveilige situaties te belanden. Daar bovenop weten velen ook niet goed hoe ze hiermee op een veilige manier kunnen beginnen.
Tijdens deze workshop help ik je op weg om een begin te maken met het bitloos kunnen berijden van een paard. Misschien wel je eigen paard! Het is mogelijk om voor deze workshop je eigen paard mee te brengen.
De deelnemers zullen tijdens de workshop door middel van oefeningen ervaren hoe de verschillende ruiterhulpen en middelen overkomen op een paard en welke de meest prettige zijn. Er zal geoefend worden op de grond en met elkaar om een goed beeld te krijgen hoe de signalen in elkaar zitten, maar ook te paard, om het geoefende in de praktijk te brengen.
Een aantal aandachtspunten die bij het overschakelen van bit naar bitloos aan de orde zullen zijn zijn:
- Verwissel NOOIT zomaar je bit-optoming voor een zonder bit. Dit is voor de meeste combinaties onveilig! Dit zou je alleen kunnen doen als je toch al wel af en toe met een halster rijdt en dit goed en veilig kan.
- Het proces is volledig afhankelijk van zowel het vertrekpunt van het paard als dat van de ruiter en de insteek van die ruiter
Waar je ‘alvast’ kunt beginnen oefenen als je eraan denkt om bitloos te gaan rijden is:
- investeer in de vertrouwensband met je paard
- start met het verkleinen van de hulpen (signalen) die je geeft (zie ook onze workshop (minimale) lichaamssignalen : Lichaamstaal
- begin met jezelf aan te leren je paard op een juiste manier te volgen in alle bewegingen die het maakt zodat je tov het paard steeds stiller kunt zitten en het paard in staat zal zijn je steeds kleinere signalen uit te kunnen filteren uit alles wat je (veelal onbewust) doet
- Word je bewust van alles wat je doet en denkt. Dit laatste is iets dat veel ruiters niet weten of vergeten als ze bezig zijn met een paard. Gedachten vertalen zich onherroepelijk in fysieke taal, en dus in signalen voor het paard.
- een overgangsfase met een optoming waarbij zowel het bit van een teugel is voorzien als de neusriem (Hannoveraanse is hier goed voor geschikt) geeft de ruiter de mogelijkheid in de begin fase terug ‘te grijpen’ naar het bit mocht de situatie daarom vragen in het kader van de veiligheid van ruiter en paard.
- ga er vanuit dat je ook jezelf in je rijtechnieken (enigszins) moet ‘omscholen’. Het idee dat je dit doet voor je paard kan je daarbij helpen.
De punten 1 t/m 6 die ik hierboven heb genoemd zijn zowel bij start als bij het hele ‘omscholings’-proces valide en BLIJVEN dat . Ook daarna.