Skip to main content

Minimale (lichaams-)signalen: Lichaamstaal

 

De manier waarop een paard communiceert is lichaamstaal.Bij Paard als NABOR zijn daarom een aantal belangrijke pijlers voor het werken met paarden : vertrouwen, focus, bewustzijn van je lichaam en je geest,  authenticiteit.   Alles wat je doet, elke beweging die je maakt is voor een paard communicatie, taal. Een authentieke lichaamstaal is helder en goed “verstaanbaar”. We slaan met zijn allen nogal wat wartaal uit voor deze mooie dieren!

 

Een tikkeltje scheef zitten, met je aandacht er niet helemaal bij kunnen zijn, een spierpijntje etc. het telt allemaal mee in hoe je op dat moment met je paard kunt communiceren. Want dat is waar  je naar mijn mening naar streeft: een zo goed en helder mogelijke communicatie met je paard. Een communicatie waarbij je ”alleen maar hoeft te denken en het is al gebeurd”. Een communicatie waarbij paard en ruiter samenvloeien tot één geheel. Leiden en geleid worden, de grenzen daarvan vervagen op dat moment. Het mag duidelijk zijn dat je dan ook in staat bent op een veilige manier bitloos paard te rijden.

 

Dora draf.3a

Vanuit elk startpunt kan je hiermee beginnen. Beginnen met het verkleinen en verzachten van de hulpen, de signalen die je je paard geeft. Beginnen met ontdekken van je eigen onderontwikkelde gebieden en daaraan werken. Investeren in de vertrouwensband met je paard. Het afleren/verminderen van elke vorm van dwang. Werken aan leren “luisteren”. Je paard heeft jou namelijk veel meer te vertellen dan je denkt. Je gaat elkaar steeds beter  begrijpen, verstaan. Steeds gaat meer kunnen met steeds minder verstoringen in de relatie, steeds méér harmonie.

Dat is een heel proces, waarbij jij als ruiter  stap voor stap steeds dichter naar de natuur van je paard  toegroeit,  Een proces dat je dichter en dichter bij de natuur brengt, en ………  bij je eigen natuur: je authenticiteit.

 Duxie 21.5


Ergens, tijdens een periode van ziekte, waarin ik alleen maar in staat was om als 'een slappe vaatdoek' op mijn paard te zitten, heb ik ervaren dat minder doen juist méér respons oplevert. Voor mijzelf ben ik dit vanaf die tijd gaan uitbouwen en tevens is dit een van de belangrijke onderwerpen van de lessen op mijn Ruiterschool Paard als NABOR geworden. Hierbij wordt ik ondersteund door de lessen die ik van Klaus Ferdinand Hempfling mee gekregen heb.

Tijdens deze workshop krijg je (de beginselen van)  het rijden met behulp van zeer kleine (lichaams-) signalen uitgelegd en wordt dit geoefend in de praktijk.

Dit is een workshop die voor iedereen verrijkend kan zijn en daarom ook voor iedereen toegankelijk is! Alle ruiters , van elk niveau en elke discipline. De vaardigheden die tijdens deze dag aan de orde komen zijn universeel en toepasbaar bij elke tak van de paardensport.