Skip to main content

Val(preventie)-training

Een gezegde in de ruitersport luidt: “Iedere goede ruiter valt tenminste één keer van zijn paard”. De ervaring leert inderdaad dat bijna iedere ruiter in zijn paardrij-carrière wel een keer naast zijn paard belandt. Het is, zullen we maar zeggen, hetzelfde risico dat je loopt als wanneer je leert fietsen of skieën. Het hoort erbij. Maar als het dan toch moet, dan liever zo veilig mogelijk.

Het risico op een (heftige) blessure naar aanleiding van een val van een paard zijn in te perken door te oefenen wat je zelf nog kan doen tijdens het vallen. Daarbij speelt je reactievermogen een grote rol. Leer ruimte te creëren, gebruik te maken van de tijd en leer het timen van wanneer je rollen in te zetten. Het vallen bestaat uit een zweefmoment en een moment van neerkomen (de 'botsing'). Het je op het juiste moment 'rond' maken om te kunnen rollen én het kunnen rollen zijn van cruciaal belang om eventuele blessures als gevolg van je val in te perken. Door je 'val-energie' (deels) om te zetten in snelheid 'over de grond' (het rollen) , verminder je kracht van de botsing met die grond. Daarbij geeft het rollen je ook de mogelijkheid de afstand tot het paard te vergroten waardoor je de kans dat je geraakt wordt door hoeven verkleint.

Daarom heeft Paard als NABOR in navolging van een afstudeerproject van studenten van de Agrarische Hogeschool in Dronten, een training ontwikkeld die de kans op vallen verkleint en de valtechniek verbetert. De ervaring leert dat meermalen meedoen aan deze training de kans vergroot de valtechnieken te automatiseren.

Tijdens deze anderhalf tot twee uur durende trainingen wordt de balans en coördinatie geoefend op onder andere fysioballen, opstapblokken en een groot spring-/valkussen. De valtechniek wordt geoefend en afhankelijk van de ervaring en handigheid van de deelnemers wordt dit steeds verder uitgebreid, met steeds meer snelheid en hoogte, maar wel veilig op het springkussen. 

Voor de oefeningen te paard maken we ook gebruik van Woody, ons houten paard. Hierop kan naar hartelust worden geoefend, zonder een echt paard daarmee te belasten. 

De trainingen wordt gegeven onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Informeer voor de data en tijden via het contactformulier óf mail naar info@paardalsnabor.nl óf bel 0168-401617 (Centrum voor Leefstijl en Paard)